Kaip keitėsi Lietuvos žmonių elgesys karantino laikotarpiu? Kokia įtaka reklamos srityje?

Kaip keičiasi žmonių elgsena karantino metu?

Pasaulyje atsiradus Covid-19 virusui, ženkliai keičiasi žmonių gyvenimai. Sustabdomi darbai, žmonės užsidaro namuose, daugiau laiko praleidžia prie kompiuterio. Didelė dalis maisto ir įvairių prekių pirkimo praktika persikėlė į internetą. Google kompanija paskelbė statistinį tyrimą, kur vartotojai lankėsi ir kur nustojo lankytis karantino metu, tai statistinė analizė, kuri tikėtina paremta mobiliųjų telefonų judėjimo statistika, geolokaciniai duomenys.
„Offline“ verslai (kavinės, restoranai, muziejai) – žmonių apsilankymas smuko apie -72%.
-38% krito fizinių parduotuvių (maisto, vaisių, vaistinių) lankytojų skaičius.
Parkai ir panašios viešos vietos -28%.
Viešasis transportas -63%.
Darbovietės -33%.
Gyvenamoji vietas +11%.
Suprantama, kad tai nėra ypatingai tiksli statistika, tačiau bendros tendencijos aiškios. Viskas vyksta iš namų, o kitos lankymų zonos turiu ženklius sumažėjimus.

Kaip Google arba Facebook technologijos gali išgelbėti gyvybes?

Tačiau yra įmonių, kurios generuoja idėjas – kaip tokios kompanijos kaip Google, gali prisidėti prie gyvybių išsaugojimo ne tik statistiškai, bet ir pritaikant technologines naujoves. Kur kiekvienas vartotojas būtų stebimas pagal koordinatės ir būtų matoma, kur sergantis asmuo lankėsi ar neturėjo kontaktų su kitais žmonėmis.

 

Kokie investicijų pokyčiai reklamos srityje?

Dirbant su Facebook ar Google reklama, karantino metu galime pastebėti aiškius pokyčius. Kai kurios reklamos gali būti sustabdytos arba perorientuotos į kitokias taktikas ar strategijas. Nes pvz. maisto restoranai yra privalomai uždaryti, tad čia mažėja reklamos investicijos. Analogiškai grožio salonai, SPA paslaugos, na ir kelionių agentūros.
O kurios nišos pajuto priešingą efektą arba nepajuto jokio skirtumo? Praktiškai didelė dalis internetinės prekybos atsigavo ir matomi ženklūs šuoliai. Įskaitant maisto į namus pristatymą, tam tikrų daiktų pirkimą laisvalaikiui (kurį galima atlikti namuose). Na ir žinoma ženkliai išaugę medicinos srities pardavimai, taip pat skatina didesnę investiciją į reklamos sritį.

 

Kaip keičiasi reklamos rodikliai?

Internetinėje reklamoje, pagrindiniai pokyčiai yra mažesnis reklamso triukšmas, nes „offline“ verslai pristabdė arba performavo reklamos žinutes. Taip pat atpigo reklama, nes dauguma reklamos pardavimų vyksta aukciono principu. Atitinkamai galima stebėti CTR rodiklių pokyčius į teigiamą pusę. Na, o internetiniai verslai augina apyvartas ir pelną, ypatingai – maistas į namus, medicina ir įvairūs užsiemimai namuose.

Parašykite komentarą