Kuris Lietuvos naujienų portalas meluoja?

Meluojame ko ne visi, jei kalbame apie žmones. Atlikti tyrimai Amerikoje byloja, kad žmogus per 10 min. pokalbį sumeluoja maždaug tris kartus. Bet ši statistika nėra tokia kraupi, kaip atrodo. Tai įskaičiuotas ir tiesos pagražinimas, norint geriau pasirodyti prieš kitus. Ir tai vysta nuolat, labai natūraliai. Kitaip tariant – baltas melas ar tiesos pagražinimas. Tačiau kiek rimtesnis melas taip pat yra gana dažnas reiškinys žmonių bendravime. Paskaičiuota, kad vyrai meluoja maždaug 6 kartus per dieną savo partnerei ar bendradarbiams, o moterys tuo tarpu 3 kartus (DatabaseRecords.com, Newsweek duomenys). Kaip viename lietuviškame seriale buvo sakoma – „Moterys meluoja geriau, bet vyrai dažniau.“?

Tendencingi portalai?

Viešoje erdvėje kartais galima išgirsti kalbų, kad kuris nors naujienų portalas palaiko konkrečias politines pažiūras. O gal net meluoja ir intriguoja portalo skaitytojus? Remia partiją? O kitą menkiną? Tikroji žiniasklaidos paskirtis šviesti visuomenę ir informuoti apie svarbiausius faktinius įvykius. Deja kaip ir visur gyvenime, nėra nieko idealaus. Žiniasklaida, kaip ir bet kuris žmogus turi savo interesus. Tad norom, nenorom visuose portaluose galime aptikti kryptingą nuomonę bent keliais klausimais.

Kuris portalas meluoja? Delfi, 15min, Lrytas, Balsas, VŽ, Alfa?.. Kas?

Faktas – visi portalai turi savo interesus. Bet kaip žinoti, kur teisinga informacija? O gal kažkuris portalas meluoja. Vienintelis tiesos kelias – griežtas maksimalizmas. Viskas arba nieko! Toks teisingas atsakymas. Reikia skaityti arba visus portalus arba nė vieno, kitaip pasigausite tendencingą nuomonę. Tas pats yra ir TV žiniasklaidos rinkoje ar popierinėje spaudoje. Žiniasklaida taip pat puiki priemonė visuomenei sudaryti nuomonę apie konkretų prekinį ženklą (taip pat vykdyti seo paslaugas). Iškelti ir išaukštinti, o galbūt susmukdyti konkurentus? Formuokite savo nuomonę patys!

Šis portalas palaiko/neigia kurią nors politinę/verslo pusę?

Šis portalas palaiko/neigia kurią nors politinę/verslo pusę?

Šis portalas palaiko/neigia kurią nors politinę/verslo pusę?

Šis portalas palaiko/neigia kurią nors politinę/verslo pusę?

Šis portalas palaiko/neigia kurią nors politinę/verslo pusę?

Šis portalas palaiko/neigia kurią nors politinę/verslo pusę?

Skaičiai byloja konkurencinį pranašumą

Lietuvoje veikiantys naujienų portalai, smarkiai konkuruoja tarpusavyje. Dažniausiai dėl statistikos, kuri tiesiogiai įtakoja reklamos pardavimus ir įmonės pajamas. Pastaruosius kelerius metus ši kova dar labiau paaštrėjo. Naudojamos vis gudresnės priemonės statistikai pakelti. Kita vertus, tai buvo daroma ko ne nuo portalų įkūrimo pradžios. Tiesiog vieni tai suprato ir rado galimybių anksčiau, o kiti gerokai vėliau. Na, tarkime Lrytas.lt įsisavino kompiuterijos forumą (dabar Forum.Lrytas.lt), o Vz.lt dar pakankamai neseniai rado tokią galimybę ir pasikišo po savimi Rekvizitai.lt portalą (dabar Rekvizitai.Vz.lt). Tačiau turime Lietuvoje tokių portalų, kurie iki šiol dar neigiamai vertina tokią prisijungimo koncepciją, tačiau skaičiai rodo, kad dėl to tik pralošiama konkurencinė kova. O iš tikro be reikalo, nes tinkama integracija padeda bendram portalo žinomumui, straipsnių perskaitymui ir lankytojų lojalumui.

Lietuvos interneto portalų statistikos monitoringą atlieka Gemius Audience (www.audience.lt).

Interneto portalai Lietuvoje

Interneto portalai Lietuvoje (Gemius Audience duom.)

Parašykite komentarą