Mėnesio archyvas: 2017 m. gruodžio mėn.

AdWords Reklama – kas tai?

Google AdWords Reklama – marketingo priemonė Google reklamos tinkle. Tai puiki galimybė kontroliuoti įmonės marketingo investacijas ir matyti tiesioginę grąžą. Rodykite reklamą tik tada, kai klientams jos reikia! Taip reklamos efektyvumas padidėja ženkliai.

AdWords reklama, tai:

  • Reklama Google paieškoje.
  • Vaizdinė reklama (GDN).
  • GSP reklama (GMail dežutėse).
  • YouTube reklama.
  • Reklama mobiliose aplikacijose.

Kada Putinas puls Lietuvą straipsnis

Kada Putinas puls Lietuvą straipsnis? Niekada. Arba – kaip įtraukti skaitytoją pasinaudojant šiuo metu aktualia informacija? Ir dar galima kitaip – kaip „prastumti“ pranešimą spaudai?

Jei norite, kad jūsų pranešimas spaudai būtų patalpintas, turite praeiti žurnalistų patikrą, turite juos sudominti. Būtent žurnalistai arba skyriaus redaktorius sprendžia ar talpinti pranešimą. Žurnalisto sudominimui jūs turite tris galingus įrankius – antraštė, nuotraukos, pirmoji pastraipa. Visuose šiuose minėtuose punktuose rekomenduojama vengti tiesioginės reklamos ar komercijos braižo. Trys ginklai, kuriais turite užkariauti žurnalisto dėmesį. Atminkite, kad sėkmingai „prastumtas“ pranešimas spaudai jums gali sutaupyti vieną, kitą tūkstantį „pinigų“. Kaip pulti šiais ginklais?

 

Antraštė – galingas ginklas

Apie antraščių rašymą ir kūrimą galima daryti atskirus skyrius. Tai labai svarbi spaudos pranešimo dalis. Atminkite, kad iš dalies nedidelė dalis portalo skaitytojų paspaudžia ant jūsų straipsnio ir dar kiek mažesnė dalis perskaito visą pranešimą spaudai, bet antraštė kur kas galingesnė. Ji turi – intriguoti, perteikti esmę. Antraštė gali nešti skaitytojams svarbią žinią, net jei ir jie neatsidaro straipsnio. Geros antraštės tos, kurios masina ir tokios, kurios aktualios šiuo metu visiems. Tik atminkite, kad tai turi būti susijusios žinios panaudojimas su tuo, ką iš tiesų norite pateikti kaip komerciją. Tarkime „5 stiliaus patarimai pavasariui iš Mados infekcijos“ ir straipsnio pabaigoje – „patarimus žarstė renginyje dalyvavusi Vardenė Pavardenė „Batų parduotuvės“ specialistė“.

 

Ėi, žiūrėk čia!

V. Putinas (nuotr. www.reuters.com)

V. Putinas (nuotr. www.reuters.com)

Straipsnio nuotrauka yra tas ginklas, kuris greičiausiai sugeba patraukti portalo lankytojo dėmesį. Nuotraukas visada siųskite kokybiškas ir kuo labiau atspindinčias antraštę. Tačiau žiniasklaidoje veikia ir kitokio tipo nuotraukos. Įprastai, jei tai koks nors eismo įvykis, nelaimė, masiniai susirėmimai ar apsaugos kamera nufilmuotos muštynės. Veikia ir tai. O pastarosios dažniausiai yra ne tokios jau ir kokybiškos, tačiau perteikiančios „judesį“, „konfliktą“. Dar kitaip jas galima pavadinti „buitinėmis nuotraukomis“. Tačiau komercijai tai rečiau naudinga. Gerai veikia nuotraukos, kuriose yra įžymybės. Dažnai nuotrauka turi net didesnę galią ir sukelia didesnį susidomėjimą, nei straipsnio antraštė.

 

Įvyniojam į vatą 1% komercijos

Visur straipsnyje rašėte apie naudą, patarimus ir įdomybes, tai, kas intriguoja, bet jau pats metas imtis komercijos. O jos turi būti maksimaliai mažai. Iš ties, kuo mažiau komercijos ir kuo ji geriau užslėpta, tuo tai geriau veikia. Taip jau sudėta žmogaus sąmonė ir pasąmonė, kad jei jis mano pats kažką atradęs ir suvokęs, tuo jis labiau vertina ir pasitiki tokia informacija. Prie tokios informacijos galima priskirti ir „netyčia nutekėjusią“ informaciją. Niekam neįdomu, jei atsiųsite pranešimą spaudai „UAB „Šauni medicinos klinika“ įsigijo veido masažuoklį 3000“. Antraštę ir patį turinį reikia perteikti į naudos ar intrigos pusę. Galima tai išreikšti kaip patarimų ar problemos sprendimo formą. Tarkime antraštė „Lietuvaitės atrado būdą kaip išsaugoti jaunatvišką odą“ arba „10 patarimų kaip išlikti jaunai“. Ir tik prieš pat pabaigą įsukame naudingą patarimą, kurį „– komentavo UAB „Šauni klinika“ dermatologė Vardas Pavardė“. Arba -„– komentavo AdWords reklamos specialistai“. O gal rasite dar natūralesnių būdų?

 

Pranešimo platinimas

Rekomenduojama paruoštą straipsnį siųsti tik tiksliniams kontaktams ir tik tikslinei spaudai. Jei rašote apie stilingus batus, tai pranešimo nesiųskite specializuotam sporto portalui, statybų informaciniam portalui ir kt. Tačiau tokį pranešimą būtinai nusiųskite naujienų portalo pramogų skyriaus redaktorei ar žurnalistei. Svarbu suprasti tai, kad žurnalistai per dieną gauna krūvas pranešimų spaudai, jie užsiėmę žmonės. Siuntimas tiksliniam kontaktui svarbus. Taip pat labai svarbi jūsų siunčiamo elektroninio laiško antraštė (angl. subject), jei parašėte gerą straipsnio antraštę, tai el. laiško antraštėje būtent tai ir naudokite.

Slidi riba, kai nusiunčiate pranešimą spaudai ir po kurio laiko skambinate redakcijai, užklausiate ar pranešimas gautas ir patalpintas. Vienu atveju galite sulaukti papildomos straipsnio peržiūros ir jis sėkmingai bus publikuotas. Kitu atveju galite pasirodyti įkyrus ir toks pranešimas apskritai nebus atidarytas.

 

Yra ir daugiau svarbių gero pranešimo spaudai savybių. Rekomenduojama, kad pranešimas būtų nuo pusės iki vieno A4 formato lapo. Net jei ir labai įdomi informacija, tačiau tekstas per daug ilgas, redakciją gal ir sudominsite, tačiau lankytojai visko veikiausiai neperskaitys. Būkite konkretūs ir aiškūs. Pranešime naudokite citatų, taip pat remkitės ir pateikite faktinius skaičius, kurie įrodo jūsų teiginius. Nepamirškite siunčiant pranešimą, palikti daugiau savo kontaktų (mobilaus tel. nr., el. pašto), galbūt sudominsite ir jie norės daugiau informacijos. Kartais į pranešimus spaudai galima įtraukti ir atgalinę nuorodą. Pastaroji yra labiau seo paslaugos dalis.

Keletas papildomų patarimų kaip rašyti pranešimą spaudai:

  • Pranešimas spaudai turi būti aktualus – rinktis segmentuotus portalus ir žurnalistus.
  • Pranešimas spaudai turi būti – aiškus, pagrįstas šaltiniais, turtingas įvairiais aspektais (kad tema būtų paliesta kiek įmanoma iš daugiau įdomių pusių), logiškas.
  • Pirmoje pastraipoje pateikite sudominimą ir intrigą, kad norėtųsi skaityti straipsnį toliau.
  • Straipsnyje jei yra galimybė remkitės patikimais šaltiniais, autoriais, pridėkita diagramų ar įdomių nuotraukų, vaizdo įrašų.
  • Stenkitės pirmą sakinį pradėti įdomiau, nei tik standartinėmis frazėmis. Dažnai straipsniai ar pranešimai spaudai pradedami nuo bendrinės temos ir per daug greit pereinama prie produkto.

Papildymas:

Standartinė pranešimo spaudai struktūra: įvadas, dėstymas, pabaiga. Būtent įvadas turi būti intriguojanti ir įdomi dalis. Žurnalistai per dieną gauna dešimtis pranešimų spaudai ir tikrai nespėja perskaityti visų pranešimų spaudai. Tad sklandi ir įdomi antraštė ir įvadas turi intriguoti. O taip pat suteikti naudingos informacijos auditorijai. Pvz. antraštėje ir įvade vietoj pagrindinės žinutės „YYY įmonė pradėjo gaminti naujus produktus“, geriau yra sakyti „YYY rado sprendimą, kaip per 10 minučių mankštą kasdien, pagerinti savijautą iki 30%“. O dar geriau neminėti tiesiogiai įmonės pavadinimo, nes tai bus priimta kaip komercinė reklama. Pavadinimas galėtų būti įrašytas pranešimo spaudos viduryje arba pabaigoje.

Dažnai pranešimai spaudai yra rašomi ir publikuojami naujienų ar kituose nišinio turinio portaluose. Tačiau norint pasiekti maksimalų rinkodaros efektą, yra sudaromas kompleksinė reklamos strategija, įtraukiant Facebook, Instagram, YouTube, Gmail, Bing, LinkedIn, Google AdWords reklamą.

Google AdWords kas tai? Klausimai ir atsakymai.

Google AdWords kas tai?

Google AdWords reklama – kas tai? Tai tarptautinės Google korporacijos sukurta reklamos platforma, kuri apjungia reklamos galimybės Google paieškoje, GDN (Googe Display Network), Gooogle partnerių puslapių paieškoje, GSP reklama, YouTube reklama, mobiliųjų aplikacijų reklama (Universal Campaign – App Install).

AdWords specialisto sertifikataiAdWords paslaugos – kas įskaičiuota?

Google AdWords paslaugas atlieka sertifikuoti specialistai. Į AdWords administravimą įeina visos AdWords reklamos platformos, ataskaitų siuntimas, pardavimų gerinimas, biudžetų optimizavimas, skaidri kainodara ir kokybiškas aptarnavimas.

Kiek kainuoja AdWords?

AdWords kainai ypatingai daug įtakos turi konkurencija, taip pat ir šalies pragyvenimo lygis (ekonominiai rodikliai). Lietuvoje, Didžiojoje Britanijoje ar kitose šalyse ko ne visose raktažodžių rinkose yra didžiūlė konkurencija, ko pasekoje yra daug reklamų, didelės paspaudimų kainos ir mažesnis reklamos efektyvumas dėl bendro reklamos triukšmo. Būtent todėl rekomenduojama ne „šaudyti tuščiais šoviniais“, o kreiptis į AdWords specialistus. Taip, teks mokėti specialistams AdWords administravimo kainą, bet biudžetas bus efektyviau investuota, ko pasekoje turėsite didesnį ROI ir bendra AdWords kaina optimalesnė. AdWords administravimo kaina priklauso nuo projekto ir darbų apimties. Įprastai kelių skilčių puslapio administravimą su reklamos biudžetu galima įgyvendinti su 170 – 200 EUR per mėnesį. O didesniems projektams biudžetai gali siekti ir po kelis tūkstančius eurų per mėnesį. Dažniausiai klientas pamatęs reklamos grąžą, noriai padidina reklamos biudžetą.

Kaip veikia Google AdWords?

Google AdWords reklamos platforma veikia aukciono principu. Jeigu turite dienos biudžetą 10 EUR ir maksimalią paspaudimo kainą 0,10 EUR, dar nereiškia, kad visas dienos biudžetas bus investuotas. Tarkime 7 pozicijoje esanti reklama moka po  0,30 EUR, o pirmoje pozicijoje už paspaudimą mokama pati didžiausia aukciono kaina įvertinant ir kokybės balą. Šiuo atveju Jūsų reklama gali būti visai nerodoma dėl per mažos paspaudimo kainos arba rodys tik ypač retais atvejais ir tinklapis pasieks iki 3-5% paieškų rinkos dalies.

Google AdWords kaina?

Google AdWords kaina susideda iš kelių dalių: dienos arba mėnesio reklamos biudžetai, nustatyta maksimali paspaudimo, įsitraukimo, parodymų, parsisiuntimo ar video peržiūros kaina ir trečioji dalis mokama AdWords specialistui už kokybiškai atliktą AdWords administravimo darbą. Specialistą rekomenduojama rinktis iš sertifikuotų Google Partners įmonių. Šios įmonės priklauso sertifkatus išlaikiusių įmonių kategorijai.

AdWords reklamos kokybės balas priklauso ir nuo to, kaip AdWords specialistas kokybiškai aprašo reklamos skelbimus, taip pat priklauso nuo svetainės kokybės. Aukštesnės klasės svetainės ir profesionalūs skelbimai kainuoja mažiau, t.y. už tą pačią paspaudimo kainą jus rodys aukščiau.

Ar mano verslo konkurentai gali išnaudoti visą mano reklamos biudžetą spausdami ant reklamos?

Reklama Google tinkle kruopščiai prižiūrima ir bet kokie techniniai ar specialūs žmogiškieji netikslumai, kenkimai yra greitai sutavarkomi. Jeigu AdWords sistema pastebėjo ankstesnius reklamos pažeidimus – AdWords biudžeto dalis, kurią spaudžiojo robotai ar piktybiški konkurentai, grąžinami adminstratoriui. Tačiau to nereikėtų bijo, nes per keletą metų pasitaiko vos vienas kitas atvejis, o netikslumų sumos siekia pvz. 2 – 3 EUR.

Kodėl aš nematau užsakytos Google reklamos?

Profesionaliai įgyvendinama Reklama Google AdWords taip pat gali nevisada būti rodoma. Pvz. jeigų dienos skiriamas biudžetas yra per mažas. Kita retai pasitaikanti priežastis – jūsų svetainė užkrėsta virusu ir reklamos skelbimai automatiškai pristabdyti kol tinklapis bus sutvarkytas.

Koks turi būti AdWords reklamos biudžetas?

Reklama AdWords platformoje turi būti efektyvi, o ne maksimali. Visų pirma reikia nusistatyti reklamos tikslus – pardavimų didinimas, skambučių ar užklausų gavimas, žinomumo skatinimas, naujo produkto įvedimas į rinką, rinkos dalies pasiekimas, didesnis lankytojų skaičius. Geriausia, jog reklamos biudžetą įvertintų Google AdWords reklamos specialistai. Kiti kintamieji, nuo ko priklauso biudžetas – konkurencija, jūsų pasiūla, paklausa, finansinės galimybės, internetinės svetainės galimybės.

Kokios yra AdWors priemonės?

Reklama Google paiškoje – reklamos skelbimai rodomi tik tada, kai žmogus ieško konkrečios paslaugos, prekės. Tai vadinami mikromomentu. Esamuoju metu vartotojui reikia jūsų prekės.

GDN reklama (Google Display Network) – vaizdinė reklama (banerinė reklama), galima transliuoti sukurtiems remarketingo sąrašams, pagal pomėgius, tematiką, demografinius rodiklius, raktažodžius.

Remarketingas – taikoma įvairiais metodais, priklausomai nuo reklamos tikslų. AdWords remarketingas grąžina lankytjus į Jūsų svetainę ir padidina pardavimus. GDN tinkle rodomas remarketingas puikiai veikia elektroninei prekybai, tiek reklaminiai skydeliai pagal kategorijas, tiek ir dinaminė pakartotinė rinkodara. RLSA – reklama Google paieškoje pasikartojantiems klientams. Yra žinoma, kad seną klientą išlaikyti yra pigiau, nei pritraukti naują, todėl pvz. greitųjų finansinių kreditų beieškantį seną klientą bus pigiau pritraukti ir pasiūlyti jam specialią kainą. Remargetingas gali veikti ir GSP tinkle ar YouTube tinkle.

GSP reklama – reklama rodoma el. pašto dėžutėse pagal raktažodžius, telefono numerių ar el. pašto adresų duomenų bazes ir kt.

YouTube reklama – reklaminiai skydeliai arba video reklama YouTube portale.

„Google Chrome“ blokuos reklamas tinklapiuose!

Nuo vasario 15 d. „Google Chrome“ naršyklė pagal nutylėjimą planuoja blokuoti agresyvias reklamas visuose portaluose. Naršyklės kūrėjai pastebi vis didėjantį „AdBlock“ tipo įskiepių naudojimo populiarumą, todėl nusprendė įdiegti į standartinę Chrome naršyklę pačių agresyviausių reklamų blokavimą. Pranešime teigiama, jog žadama blokuoti ne visas reklamas, o tik pačias agresyviausias, kurios uždengia portalo turinį, įkyriai išlenda, sudėtinga išjungti ir kt.

Lietuvoje „Google Chrome“ naršykle naudojasi virš 60% internautų, jei skaičiuosime naršymus iš mobiliųjų telefonu, planšečių ir stacionarių/nešiojamų kompiuterių.

Tiesa, „naršyklių karai“ įgauna vis naujas formas. Pvz. FaceBook kompanija naudoja FaceBook aplikaciją nuorodas į tinklapius atidarydama be išorinės naršyklės. Taip aplikacija tampa ne tik FaceBook platformos naršymo priemonė, bet ir likusio interneto naršymo priemonė. Vienas to tikslų – sukurti vartotojų įprotį, kad viskas vyktų per FaceBook platformą. Pastebima, kad per „Facebook in-app Browser“ atidaromi puslapiai yra šiek tiek modifikuoti. Juose yra įterpti FaceBook reklamos blokai.

AdTarget.me reklama – uždaroma

Kartais versle taip nutinka. Liūdnos naujienos. AdTarget.me reklamos platforma – nebeveiks. Ši reklamos platforma veikė kaip dinaminė pakartotinė rinkodara ir apjungė tokius tinklus kaip FaceBook, vietinius puslapius ar net naujienų portalus. Tai buvo pagrindinis lietuviškas būdas naudoti dinaminę produktų pakartotinę rinkodarą FaceBook tinkle mažiems projektams, kadangi tik su tam tikru minamaliu lanktojų srautu galima tiesiogiai naudoti tokią pakartotinę rinkodarą tiesiai per FaceBook reklamos platformą.

Gautas pranešimas dėl AdTarget sistemos veiklos sustabdymo:

Pranešimo informacija leistų spėti, jog sistema nesugebėjo išgyventi ekonomiškai efektyviai, t.y. nepakankamai generavo pelno ir nepavyko išlaikyti sistemos pelningos. Spėjimą leidžia patvirtinti ir Rekvizitai.lt pateika informacija apie įsiskolinimą Sodrai:

Įmonės apyvarta 2016 metais siekė 500 001 – 1 000 000 €. Gaila, jog kartais nutinka taip, kad nebeveikia naudingos reklamos sistemos. Linkime sėkmės kituose darbuose ir veiklose įmonės atsvovams.

YouTube reklama – kas efektyvu, ką rinktis, kam tinka?

Trečias pagal lankomumą pasaulyje internetinis portalas – YouTube. Portalas stovi po bendru Google kompanijos ruporu. Ir ši sistema jau tituluojama kaip antroji didžiausia paieškos sisitema pasaulyje iškart po Google paieškos. Būtent vaizdo įrašų paieška yra perkopusi šį skaičių. Pakalbėkime apie Youtube reklamą.

Youtube reklamos pozicijosBendruoju atveju video reklama skirta įvaizdžiui formuoti, naujo produkto supažindinimui, įvedimui į rinką. Formatas leidžia pristatyti išsamesnę informaciją apie produktą arba paslaugą. Tačiau dažniausiai video reklama negeneruoja tiesioginių pardavimų el. prekyboje. Pastaruoju atveju reikėtų rinktis kitus formatus. Tačiau YouTube reklama neapsiriboja tik video reklama, veikia ir tradiciniai vaizdiniai reklaminiai skydeliai. Kokie yra YouTube reklamso formatai (žr. pav.)?

Vienas iš video reklamos privalumų YouTube tinkle – reklamos pigumas. Pigiai, greitai ir tikslingai galite pasiekti auditoriją. Peržiūros kaina nuo 0,01 EUR iki 0,05 EUR ar daugiau. YouTube reklamos taikymas tikslus – pagal demografinius rodiklius (amžių, lytį), pomėgius, vaizdo įrašus ir kanalus. Įkomponuoti į bendrą reklamos strategiją galima ir remarketingą su vaizdo įrašu.

Priklausomai nuo pasirinkto YouTube reklamos formato – apmokestinama gali būti už paspaudimą ar video peržiūrą.

Google reklamos naujiena – taikymas pagal telefono numerius

Didieji pasaulio reklamos tinklai kaip FaceBook, Google, nuolat konkuruoja prieš reklamos užsakovus. Nuolat tobulinamos reklamos sistemos ir jų efektyvumas. Efektyvesn reklama – leidžia atsigriebti didesnę reklamos pyrago dalį. Facebook reklamoje jau senai galima taikyti į vartotojus pagal turimus telefonu numerius, o štai Google tą padarė visai neseniai.

This new feature allows for a higher audience match rate, particularly for marketers who either do not have email addresses for their entire customer file, or the email address that the marketer has is different than the addresses that Google has for the individual,“ – teigiamai apie Google reklamos naujovę atsiliepė Didit įkūrėjas Kevin Lee.

Iki šiol AdWords reklamoje buvo galima naudoti GSP (GMail) reklamą ir taikyti į vartotojus pagal turimą elektroninių paštų duomenų bazę. Ši naujovė keičia reklamos galimybes, jas išplečia. Dabar tik fantazijos ir profesionalumo klausimas tinkamai pritaikyti naują reklamos metodiką. Juk versle, kur aktualus pirkimų pasikartojimas – tai puiki priemonė. Tarkime, kad Jūs esate padangų pardavėjas, fiksuojate duomenų bazėje paskutinius kliento padangų pirkimus, apskaičiuojate vidutinį padangų keitimo dažnumą ir drąsiai vartotojui galite priminti apie naujų padangų įsigijimo būtinybę, pateikiant jam specialią nuolaidą, tai auginant įmonės klientų lojalumą. Tokios priemonės gali būti personalizuota reklama tiek prekybos tinklams, draudimo bendrovėms ar kitoms nišoms.

Tiesa, kaip ir kiekvienoje pakartotinėje rinkodara yra tam tikros minimalios ribos, nuo kurio pradeda veikti ši reklamos forma. Pvz. GSP reklama pradeda veikti tik surinkus bent 1000 aktyvių GMail el. pašto dėžučių.